Monday, March 8, 2010
Lauk tengahari kami
salam 'alaik
Alhamdulillah hari ni sempat saya memasak dua jenis lauk yang simple untuk makan tengahari iaitu sambal tumis udang dan sayur goreng buncis. Satu lagi tom yam chiang mai. Lauk tomyam chiang mai saya tak masak, lauk semalam yang diorder bungkus oleh suami sempena menyambut ulang tahun perkahwinan kami yang ke2. Saya cuma panaskan dan bubuh udang dalam 5 ekor sebab lauk dalam tom yam cuma tinggal kupang je so nak menyerikan lagi hidangan letaklah udang segar...hehehe..Di sini saya nak konsi resepi udang sambal tumis dan sayur goreng buncis
Udang sambal tumis
bahan: 5 biji bwg kecik ditumbuk
segengam ikan bilik ditumbuk
separuh bawang besar dihiris
beberapa ekor udang
cili kering diblend
sedikit air asam jawa
garam,gula dan bahan perasa
metod: panaskan minyak goreng udang, ketepikan udang, masukkan cili kering,kacau sebentar lepas tu letak bawang dan ikan bilis yang ditumbuk. goreng sampai garing. Bila dah garing bubuh air asam jawa,garam,gula dan bahan perasa. Then letak bwg besar. biarkan sebentar.Akhir sekali letak udang yang telah digoreng gaulkan dan angkat untuk siap dihidang.
sayur goreng buncis
bahan: bawang dan cili hijau dihiris
sayur buncis dipotong menyerong
sedikit air
garam.
metod: panaskan minyak,masukkan bahan yang dihiris goreng sebentar then letak air dan garam. Masukakn sayur buncis. goreng sampai masak.
Blogger Templates
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Monday, March 8, 2010
Lauk tengahari kami
salam 'alaik
Alhamdulillah hari ni sempat saya memasak dua jenis lauk yang simple untuk makan tengahari iaitu sambal tumis udang dan sayur goreng buncis. Satu lagi tom yam chiang mai. Lauk tomyam chiang mai saya tak masak, lauk semalam yang diorder bungkus oleh suami sempena menyambut ulang tahun perkahwinan kami yang ke2. Saya cuma panaskan dan bubuh udang dalam 5 ekor sebab lauk dalam tom yam cuma tinggal kupang je so nak menyerikan lagi hidangan letaklah udang segar...hehehe..Di sini saya nak konsi resepi udang sambal tumis dan sayur goreng buncis
Udang sambal tumis
bahan: 5 biji bwg kecik ditumbuk
segengam ikan bilik ditumbuk
separuh bawang besar dihiris
beberapa ekor udang
cili kering diblend
sedikit air asam jawa
garam,gula dan bahan perasa
metod: panaskan minyak goreng udang, ketepikan udang, masukkan cili kering,kacau sebentar lepas tu letak bawang dan ikan bilis yang ditumbuk. goreng sampai garing. Bila dah garing bubuh air asam jawa,garam,gula dan bahan perasa. Then letak bwg besar. biarkan sebentar.Akhir sekali letak udang yang telah digoreng gaulkan dan angkat untuk siap dihidang.
sayur goreng buncis
bahan: bawang dan cili hijau dihiris
sayur buncis dipotong menyerong
sedikit air
garam.
metod: panaskan minyak,masukkan bahan yang dihiris goreng sebentar then letak air dan garam. Masukakn sayur buncis. goreng sampai masak.
Blogger Templates
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Monday, March 8, 2010
Lauk tengahari kami
salam 'alaik
Alhamdulillah hari ni sempat saya memasak dua jenis lauk yang simple untuk makan tengahari iaitu sambal tumis udang dan sayur goreng buncis. Satu lagi tom yam chiang mai. Lauk tomyam chiang mai saya tak masak, lauk semalam yang diorder bungkus oleh suami sempena menyambut ulang tahun perkahwinan kami yang ke2. Saya cuma panaskan dan bubuh udang dalam 5 ekor sebab lauk dalam tom yam cuma tinggal kupang je so nak menyerikan lagi hidangan letaklah udang segar...hehehe..Di sini saya nak konsi resepi udang sambal tumis dan sayur goreng buncis
Udang sambal tumis
bahan: 5 biji bwg kecik ditumbuk
segengam ikan bilik ditumbuk
separuh bawang besar dihiris
beberapa ekor udang
cili kering diblend
sedikit air asam jawa
garam,gula dan bahan perasa
metod: panaskan minyak goreng udang, ketepikan udang, masukkan cili kering,kacau sebentar lepas tu letak bawang dan ikan bilis yang ditumbuk. goreng sampai garing. Bila dah garing bubuh air asam jawa,garam,gula dan bahan perasa. Then letak bwg besar. biarkan sebentar.Akhir sekali letak udang yang telah digoreng gaulkan dan angkat untuk siap dihidang.
sayur goreng buncis
bahan: bawang dan cili hijau dihiris
sayur buncis dipotong menyerong
sedikit air
garam.
metod: panaskan minyak,masukkan bahan yang dihiris goreng sebentar then letak air dan garam. Masukakn sayur buncis. goreng sampai masak.
Blogger Templates
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment