Tuesday, June 22, 2010
Sotong masak hitam
Semalam masak sotong masak hitam..resepi ni diceduk dari kak ina sebab dlm blog kak ina byk resepi sotong. Elya pun berselera sungguh makan dgn nasi putih panas-panas..hehe..
bahan-bahan
sotong dipotong kecil dan diperap dgn serbuk kunyit dan garam selama 15minit
1 bawang besar,3 cili merah yg dipotong dan dibuang biji, carot(semua bahan ni dihiris nipis)
2sb kicap pekat saya guna kicap kipas udang
garam,aji
bahan kisar@tumbuk
5ulas bwg merah,2ulas bwg putih, 2cm kunyit hidup, 3cm halia
cara memasak
panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau,then letak sotong yg diperap tadi gaul lebih kurang 6-8minit biar air sotong kuar,then letak bahan hiris gaul lepas tu buh kicap, garam dan aji..siap dihidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tuesday, June 22, 2010
Sotong masak hitam
Semalam masak sotong masak hitam..resepi ni diceduk dari kak ina sebab dlm blog kak ina byk resepi sotong. Elya pun berselera sungguh makan dgn nasi putih panas-panas..hehe..
bahan-bahan
sotong dipotong kecil dan diperap dgn serbuk kunyit dan garam selama 15minit
1 bawang besar,3 cili merah yg dipotong dan dibuang biji, carot(semua bahan ni dihiris nipis)
2sb kicap pekat saya guna kicap kipas udang
garam,aji
bahan kisar@tumbuk
5ulas bwg merah,2ulas bwg putih, 2cm kunyit hidup, 3cm halia
cara memasak
panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau,then letak sotong yg diperap tadi gaul lebih kurang 6-8minit biar air sotong kuar,then letak bahan hiris gaul lepas tu buh kicap, garam dan aji..siap dihidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tuesday, June 22, 2010
Sotong masak hitam
Semalam masak sotong masak hitam..resepi ni diceduk dari kak ina sebab dlm blog kak ina byk resepi sotong. Elya pun berselera sungguh makan dgn nasi putih panas-panas..hehe..
bahan-bahan
sotong dipotong kecil dan diperap dgn serbuk kunyit dan garam selama 15minit
1 bawang besar,3 cili merah yg dipotong dan dibuang biji, carot(semua bahan ni dihiris nipis)
2sb kicap pekat saya guna kicap kipas udang
garam,aji
bahan kisar@tumbuk
5ulas bwg merah,2ulas bwg putih, 2cm kunyit hidup, 3cm halia
cara memasak
panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau,then letak sotong yg diperap tadi gaul lebih kurang 6-8minit biar air sotong kuar,then letak bahan hiris gaul lepas tu buh kicap, garam dan aji..siap dihidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment