Friday, July 2, 2010

Ayam masak merah dan sotong masak hitam



Hari ini sempat menempek gambar resepi ayam masak merah..lauk tengahari kami. Semalam lauk sotong masak hitam versi chef hanizah ambil resepi dlm buku resepi masakan johor okay gak..best.

bahan-bahan ayam masak merah

beberapa ketul ayam digoreng dengan kunyit dan garam
sebiji tomato(belah empat)
3 ulas bwg besar,4ulas bwg putih,seinci halia(tumbuk)
4sudu besar cili mesin
1bji bwg besar dipotong bulat
sos tomato
garam,gula dan aji
serai dititik

cara hidangan

panaskan minyak,goreng bahan tumbuk sampai wangi,then letak cili mesin kacau until cili dah garing,bubuh sos tomato,serai biarkan seketika..letak aji,gula dan garam..then baru letak ayam, tomato dan bwg besar yg dihiris

sotong masak hitam

bahan-bahan
beberapa ekor sotong dibesihkan
4ulas bwg merah,3ulas bwg putih,kunyit hidup,halia dan belacan(ditumbuk)
3sudu besar cili mesin
kicap masin
serai dititik
garam,aji,gula
sedikit air asam jawa

cara hidangan

panaskan minyak goreng bahan tumbuk until wangi,then letak cili mesin kacau until garing,then letak air asam jawa,biarkan didih,baru bubuh sotong,kicap,serai,aji,garam dan gula..siap utk dimakan dgn nasi panas-panas..

No comments:

Post a Comment

Friday, July 2, 2010

Ayam masak merah dan sotong masak hitam



Hari ini sempat menempek gambar resepi ayam masak merah..lauk tengahari kami. Semalam lauk sotong masak hitam versi chef hanizah ambil resepi dlm buku resepi masakan johor okay gak..best.

bahan-bahan ayam masak merah

beberapa ketul ayam digoreng dengan kunyit dan garam
sebiji tomato(belah empat)
3 ulas bwg besar,4ulas bwg putih,seinci halia(tumbuk)
4sudu besar cili mesin
1bji bwg besar dipotong bulat
sos tomato
garam,gula dan aji
serai dititik

cara hidangan

panaskan minyak,goreng bahan tumbuk sampai wangi,then letak cili mesin kacau until cili dah garing,bubuh sos tomato,serai biarkan seketika..letak aji,gula dan garam..then baru letak ayam, tomato dan bwg besar yg dihiris

sotong masak hitam

bahan-bahan
beberapa ekor sotong dibesihkan
4ulas bwg merah,3ulas bwg putih,kunyit hidup,halia dan belacan(ditumbuk)
3sudu besar cili mesin
kicap masin
serai dititik
garam,aji,gula
sedikit air asam jawa

cara hidangan

panaskan minyak goreng bahan tumbuk until wangi,then letak cili mesin kacau until garing,then letak air asam jawa,biarkan didih,baru bubuh sotong,kicap,serai,aji,garam dan gula..siap utk dimakan dgn nasi panas-panas..

No comments:

Post a Comment

Friday, July 2, 2010

Ayam masak merah dan sotong masak hitam



Hari ini sempat menempek gambar resepi ayam masak merah..lauk tengahari kami. Semalam lauk sotong masak hitam versi chef hanizah ambil resepi dlm buku resepi masakan johor okay gak..best.

bahan-bahan ayam masak merah

beberapa ketul ayam digoreng dengan kunyit dan garam
sebiji tomato(belah empat)
3 ulas bwg besar,4ulas bwg putih,seinci halia(tumbuk)
4sudu besar cili mesin
1bji bwg besar dipotong bulat
sos tomato
garam,gula dan aji
serai dititik

cara hidangan

panaskan minyak,goreng bahan tumbuk sampai wangi,then letak cili mesin kacau until cili dah garing,bubuh sos tomato,serai biarkan seketika..letak aji,gula dan garam..then baru letak ayam, tomato dan bwg besar yg dihiris

sotong masak hitam

bahan-bahan
beberapa ekor sotong dibesihkan
4ulas bwg merah,3ulas bwg putih,kunyit hidup,halia dan belacan(ditumbuk)
3sudu besar cili mesin
kicap masin
serai dititik
garam,aji,gula
sedikit air asam jawa

cara hidangan

panaskan minyak goreng bahan tumbuk until wangi,then letak cili mesin kacau until garing,then letak air asam jawa,biarkan didih,baru bubuh sotong,kicap,serai,aji,garam dan gula..siap utk dimakan dgn nasi panas-panas..

No comments:

Post a Comment