Friday, July 2, 2010
Ayam masak merah dan sotong masak hitam
Hari ini sempat menempek gambar resepi ayam masak merah..lauk tengahari kami. Semalam lauk sotong masak hitam versi chef hanizah ambil resepi dlm buku resepi masakan johor okay gak..best.
bahan-bahan ayam masak merah
beberapa ketul ayam digoreng dengan kunyit dan garam
sebiji tomato(belah empat)
3 ulas bwg besar,4ulas bwg putih,seinci halia(tumbuk)
4sudu besar cili mesin
1bji bwg besar dipotong bulat
sos tomato
garam,gula dan aji
serai dititik
cara hidangan
panaskan minyak,goreng bahan tumbuk sampai wangi,then letak cili mesin kacau until cili dah garing,bubuh sos tomato,serai biarkan seketika..letak aji,gula dan garam..then baru letak ayam, tomato dan bwg besar yg dihiris
sotong masak hitam
bahan-bahan
beberapa ekor sotong dibesihkan
4ulas bwg merah,3ulas bwg putih,kunyit hidup,halia dan belacan(ditumbuk)
3sudu besar cili mesin
kicap masin
serai dititik
garam,aji,gula
sedikit air asam jawa
cara hidangan
panaskan minyak goreng bahan tumbuk until wangi,then letak cili mesin kacau until garing,then letak air asam jawa,biarkan didih,baru bubuh sotong,kicap,serai,aji,garam dan gula..siap utk dimakan dgn nasi panas-panas..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Friday, July 2, 2010
Ayam masak merah dan sotong masak hitam
Hari ini sempat menempek gambar resepi ayam masak merah..lauk tengahari kami. Semalam lauk sotong masak hitam versi chef hanizah ambil resepi dlm buku resepi masakan johor okay gak..best.
bahan-bahan ayam masak merah
beberapa ketul ayam digoreng dengan kunyit dan garam
sebiji tomato(belah empat)
3 ulas bwg besar,4ulas bwg putih,seinci halia(tumbuk)
4sudu besar cili mesin
1bji bwg besar dipotong bulat
sos tomato
garam,gula dan aji
serai dititik
cara hidangan
panaskan minyak,goreng bahan tumbuk sampai wangi,then letak cili mesin kacau until cili dah garing,bubuh sos tomato,serai biarkan seketika..letak aji,gula dan garam..then baru letak ayam, tomato dan bwg besar yg dihiris
sotong masak hitam
bahan-bahan
beberapa ekor sotong dibesihkan
4ulas bwg merah,3ulas bwg putih,kunyit hidup,halia dan belacan(ditumbuk)
3sudu besar cili mesin
kicap masin
serai dititik
garam,aji,gula
sedikit air asam jawa
cara hidangan
panaskan minyak goreng bahan tumbuk until wangi,then letak cili mesin kacau until garing,then letak air asam jawa,biarkan didih,baru bubuh sotong,kicap,serai,aji,garam dan gula..siap utk dimakan dgn nasi panas-panas..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Friday, July 2, 2010
Ayam masak merah dan sotong masak hitam
Hari ini sempat menempek gambar resepi ayam masak merah..lauk tengahari kami. Semalam lauk sotong masak hitam versi chef hanizah ambil resepi dlm buku resepi masakan johor okay gak..best.
bahan-bahan ayam masak merah
beberapa ketul ayam digoreng dengan kunyit dan garam
sebiji tomato(belah empat)
3 ulas bwg besar,4ulas bwg putih,seinci halia(tumbuk)
4sudu besar cili mesin
1bji bwg besar dipotong bulat
sos tomato
garam,gula dan aji
serai dititik
cara hidangan
panaskan minyak,goreng bahan tumbuk sampai wangi,then letak cili mesin kacau until cili dah garing,bubuh sos tomato,serai biarkan seketika..letak aji,gula dan garam..then baru letak ayam, tomato dan bwg besar yg dihiris
sotong masak hitam
bahan-bahan
beberapa ekor sotong dibesihkan
4ulas bwg merah,3ulas bwg putih,kunyit hidup,halia dan belacan(ditumbuk)
3sudu besar cili mesin
kicap masin
serai dititik
garam,aji,gula
sedikit air asam jawa
cara hidangan
panaskan minyak goreng bahan tumbuk until wangi,then letak cili mesin kacau until garing,then letak air asam jawa,biarkan didih,baru bubuh sotong,kicap,serai,aji,garam dan gula..siap utk dimakan dgn nasi panas-panas..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment