Tuesday, August 3, 2010

Lempeng kelapa,sambal tumis serta daging black paper



Pagi tadi sarapan lempeng kelapa dgn sambal ikan bilis,dapat buat empat keping,elya pun join sekaki..dia suka lempeng ni kebetulan masa masak ayam masak lemak cili api so saya simpan sedikit kelapa yg belum di blender dan pagi ni saya buatkan lempeng kelapa utk suami..hehe,kdg2 tak sempat nak breakfast beli bihun kat depan umah tapi jrg kami beli diluar sebabnyer faham-faha sendirilah kan takut jgk if kita tak tahu kekotoran dan lagi satu saya tak suka order apa-apa makanan di luar yg berasaskan telur sebab saya sangsi jika telur yg belum dimasak tu dah dicuci bersih ke tak..sebab biasakan kulit telur ni ada saki baki tahi ayam lagipun dlm islam mmg amat jaga mengenai halal dan bersih,haram hukumnyer memakan telur yg tidak dicuci bersih if ada najis lagi,asalnya harus memakan telur dan jadi haram if bercampur dgn najis..ingat mencari yg hlal adalh fardhu bagi kita yg beragama islam..makanan akan menjadi darah daging kita..dan kita harus ingat hati manusia ni lain-lain dan yg paling tak kita takut if kebersihan dan kesucian sesuatu makanan yg bercampur dgn benda-benda yg haram..panjang lebar ye kita berceramah..tak pe utk kita dan umat islam diluar sana..satu ingatan utk saya juga..

daging black paper bahan
beberapa ketul daging yg telah dihiris dan direbus sampai empuk
3ulas bwg putih,1inci halia,5ulas bwg kecik,1 bwg besar(dihiris)
kacang panjang dipotong menyerong,carrot
serbuk black paper
sebiji tomato dibelah empat
aji,sos tiram,sedikit air rebusan daging dan kicap masin

cara memasak
goreng daging yg telah direbus bersama garam dan serbuk kunyit then ketepikan,tumis bahan hirisan kecuali bwg besar agak2 dah kekuningan dan wangi masukan sedikit air rebusan daging..then buh sayur tgu agar sayur dah agak2 masak masukan soso tiram,kicap,aji dan garam sedikit sahaja,kacau lagi last sekali masukan daging yg telah digoreng bersama bawang besar yg telah dihiris dan tomato siap utuk dihidangkan.

lempeng kelapa

tepung gandum,kelapa parut,garam(satukan bahan tersebut letakkan air agak2 dah boleh wat lempeng )cicah sambal tumis ikan bilis..sedap..hehe

No comments:

Post a Comment

Tuesday, August 3, 2010

Lempeng kelapa,sambal tumis serta daging black paper



Pagi tadi sarapan lempeng kelapa dgn sambal ikan bilis,dapat buat empat keping,elya pun join sekaki..dia suka lempeng ni kebetulan masa masak ayam masak lemak cili api so saya simpan sedikit kelapa yg belum di blender dan pagi ni saya buatkan lempeng kelapa utk suami..hehe,kdg2 tak sempat nak breakfast beli bihun kat depan umah tapi jrg kami beli diluar sebabnyer faham-faha sendirilah kan takut jgk if kita tak tahu kekotoran dan lagi satu saya tak suka order apa-apa makanan di luar yg berasaskan telur sebab saya sangsi jika telur yg belum dimasak tu dah dicuci bersih ke tak..sebab biasakan kulit telur ni ada saki baki tahi ayam lagipun dlm islam mmg amat jaga mengenai halal dan bersih,haram hukumnyer memakan telur yg tidak dicuci bersih if ada najis lagi,asalnya harus memakan telur dan jadi haram if bercampur dgn najis..ingat mencari yg hlal adalh fardhu bagi kita yg beragama islam..makanan akan menjadi darah daging kita..dan kita harus ingat hati manusia ni lain-lain dan yg paling tak kita takut if kebersihan dan kesucian sesuatu makanan yg bercampur dgn benda-benda yg haram..panjang lebar ye kita berceramah..tak pe utk kita dan umat islam diluar sana..satu ingatan utk saya juga..

daging black paper bahan
beberapa ketul daging yg telah dihiris dan direbus sampai empuk
3ulas bwg putih,1inci halia,5ulas bwg kecik,1 bwg besar(dihiris)
kacang panjang dipotong menyerong,carrot
serbuk black paper
sebiji tomato dibelah empat
aji,sos tiram,sedikit air rebusan daging dan kicap masin

cara memasak
goreng daging yg telah direbus bersama garam dan serbuk kunyit then ketepikan,tumis bahan hirisan kecuali bwg besar agak2 dah kekuningan dan wangi masukan sedikit air rebusan daging..then buh sayur tgu agar sayur dah agak2 masak masukan soso tiram,kicap,aji dan garam sedikit sahaja,kacau lagi last sekali masukan daging yg telah digoreng bersama bawang besar yg telah dihiris dan tomato siap utuk dihidangkan.

lempeng kelapa

tepung gandum,kelapa parut,garam(satukan bahan tersebut letakkan air agak2 dah boleh wat lempeng )cicah sambal tumis ikan bilis..sedap..hehe

No comments:

Post a Comment

Tuesday, August 3, 2010

Lempeng kelapa,sambal tumis serta daging black paper



Pagi tadi sarapan lempeng kelapa dgn sambal ikan bilis,dapat buat empat keping,elya pun join sekaki..dia suka lempeng ni kebetulan masa masak ayam masak lemak cili api so saya simpan sedikit kelapa yg belum di blender dan pagi ni saya buatkan lempeng kelapa utk suami..hehe,kdg2 tak sempat nak breakfast beli bihun kat depan umah tapi jrg kami beli diluar sebabnyer faham-faha sendirilah kan takut jgk if kita tak tahu kekotoran dan lagi satu saya tak suka order apa-apa makanan di luar yg berasaskan telur sebab saya sangsi jika telur yg belum dimasak tu dah dicuci bersih ke tak..sebab biasakan kulit telur ni ada saki baki tahi ayam lagipun dlm islam mmg amat jaga mengenai halal dan bersih,haram hukumnyer memakan telur yg tidak dicuci bersih if ada najis lagi,asalnya harus memakan telur dan jadi haram if bercampur dgn najis..ingat mencari yg hlal adalh fardhu bagi kita yg beragama islam..makanan akan menjadi darah daging kita..dan kita harus ingat hati manusia ni lain-lain dan yg paling tak kita takut if kebersihan dan kesucian sesuatu makanan yg bercampur dgn benda-benda yg haram..panjang lebar ye kita berceramah..tak pe utk kita dan umat islam diluar sana..satu ingatan utk saya juga..

daging black paper bahan
beberapa ketul daging yg telah dihiris dan direbus sampai empuk
3ulas bwg putih,1inci halia,5ulas bwg kecik,1 bwg besar(dihiris)
kacang panjang dipotong menyerong,carrot
serbuk black paper
sebiji tomato dibelah empat
aji,sos tiram,sedikit air rebusan daging dan kicap masin

cara memasak
goreng daging yg telah direbus bersama garam dan serbuk kunyit then ketepikan,tumis bahan hirisan kecuali bwg besar agak2 dah kekuningan dan wangi masukan sedikit air rebusan daging..then buh sayur tgu agar sayur dah agak2 masak masukan soso tiram,kicap,aji dan garam sedikit sahaja,kacau lagi last sekali masukan daging yg telah digoreng bersama bawang besar yg telah dihiris dan tomato siap utuk dihidangkan.

lempeng kelapa

tepung gandum,kelapa parut,garam(satukan bahan tersebut letakkan air agak2 dah boleh wat lempeng )cicah sambal tumis ikan bilis..sedap..hehe

No comments:

Post a Comment