Dah lama tak makan ikan tongkol masak singgang..mmg popular di terengganu.Dulu time belajar kat u housemate suka masak ni almaklumlah meka org terengganu.Masak ni simple je sebab tak memerlukan byk tenaga cuma campak-campak ajer..antara bahan yg diperlukan masak singgang ni:
5 Ekor ikan tongkol
¼ inci Lengkuas
4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 keping asam gelugor
2 biji cili hidup dipatahkan (nak lebih pedas tambah cili api)0
garam secukup rasa
air secukupnya
Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.
Blogger Templates
Thursday, May 20, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Thursday, May 20, 2010
Ikan Tongkol masak singgang
Dah lama tak makan ikan tongkol masak singgang..mmg popular di terengganu.Dulu time belajar kat u housemate suka masak ni almaklumlah meka org terengganu.Masak ni simple je sebab tak memerlukan byk tenaga cuma campak-campak ajer..antara bahan yg diperlukan masak singgang ni:
5 Ekor ikan tongkol
¼ inci Lengkuas
4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 keping asam gelugor
2 biji cili hidup dipatahkan (nak lebih pedas tambah cili api)0
garam secukup rasa
air secukupnya
Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.
Blogger Templates
5 Ekor ikan tongkol
¼ inci Lengkuas
4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 keping asam gelugor
2 biji cili hidup dipatahkan (nak lebih pedas tambah cili api)0
garam secukup rasa
air secukupnya
Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.
Blogger Templates
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Thursday, May 20, 2010
Ikan Tongkol masak singgang
Dah lama tak makan ikan tongkol masak singgang..mmg popular di terengganu.Dulu time belajar kat u housemate suka masak ni almaklumlah meka org terengganu.Masak ni simple je sebab tak memerlukan byk tenaga cuma campak-campak ajer..antara bahan yg diperlukan masak singgang ni:
5 Ekor ikan tongkol
¼ inci Lengkuas
4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 keping asam gelugor
2 biji cili hidup dipatahkan (nak lebih pedas tambah cili api)0
garam secukup rasa
air secukupnya
Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.
Blogger Templates
5 Ekor ikan tongkol
¼ inci Lengkuas
4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 keping asam gelugor
2 biji cili hidup dipatahkan (nak lebih pedas tambah cili api)0
garam secukup rasa
air secukupnya
Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.
Blogger Templates
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment