Tuesday, May 25, 2010
Resepi kari kepala ikan merah dan one-onde
hari ni baru boleh update blog..hehe anak dara tidor..resepi kari kepala ikan merah dan kuih onde-onde..
bahan-bahan
1kepala ikan merah
santan
bendi potong serong
sebiji tomato belah empat
sebuk kari ikan (3susu)
5ulas bwg merah,3ulas bwp putih,1inci halia,sedikit biji ketumbar,cili kering(blend)
2ulas bwg merah dan putih dihiris nipis.
air asam jawa dan air.
garam
cara:tumis hirisan,masukan serbuk kari dan bahan blend(ni buat pes dulu)..goreng sampai garing,masukan air asam jawa dan air.bila dah didih letak kepala ikan merah,bila ikan agak2 masak letak santan lepas tu masukan bendi dan tomato.last sekali letak garam dan aji..siap..ayam goreng dan tempeh goreng pun menu tenghari kami..
onde-onde
bahan
tepung pulut
air
gula melaka dikerat seperti gula2
garam
kelapa parut
cara-cara
uli kan tepung pulut bersama air.ikut sukatan sehingga boleh dibentuk bulat,masukan gula melaka buat bulat.jerang air masukan adunan yg bulat2 tu didlm air yg dijerang.
bila dah terapung angkat dan letakkan kedlm kelapa parut yg telah diletakkan sedikit garam..golek-golek kan onde-onde utk diratakan dgn kelapa parut tadi.siap dihidang..
p/s: letak daun pandan dan pewarna hijau lebih menarik dan sedap..saya tak letak..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tuesday, May 25, 2010
Resepi kari kepala ikan merah dan one-onde
hari ni baru boleh update blog..hehe anak dara tidor..resepi kari kepala ikan merah dan kuih onde-onde..
bahan-bahan
1kepala ikan merah
santan
bendi potong serong
sebiji tomato belah empat
sebuk kari ikan (3susu)
5ulas bwg merah,3ulas bwp putih,1inci halia,sedikit biji ketumbar,cili kering(blend)
2ulas bwg merah dan putih dihiris nipis.
air asam jawa dan air.
garam
cara:tumis hirisan,masukan serbuk kari dan bahan blend(ni buat pes dulu)..goreng sampai garing,masukan air asam jawa dan air.bila dah didih letak kepala ikan merah,bila ikan agak2 masak letak santan lepas tu masukan bendi dan tomato.last sekali letak garam dan aji..siap..ayam goreng dan tempeh goreng pun menu tenghari kami..
onde-onde
bahan
tepung pulut
air
gula melaka dikerat seperti gula2
garam
kelapa parut
cara-cara
uli kan tepung pulut bersama air.ikut sukatan sehingga boleh dibentuk bulat,masukan gula melaka buat bulat.jerang air masukan adunan yg bulat2 tu didlm air yg dijerang.
bila dah terapung angkat dan letakkan kedlm kelapa parut yg telah diletakkan sedikit garam..golek-golek kan onde-onde utk diratakan dgn kelapa parut tadi.siap dihidang..
p/s: letak daun pandan dan pewarna hijau lebih menarik dan sedap..saya tak letak..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tuesday, May 25, 2010
Resepi kari kepala ikan merah dan one-onde
hari ni baru boleh update blog..hehe anak dara tidor..resepi kari kepala ikan merah dan kuih onde-onde..
bahan-bahan
1kepala ikan merah
santan
bendi potong serong
sebiji tomato belah empat
sebuk kari ikan (3susu)
5ulas bwg merah,3ulas bwp putih,1inci halia,sedikit biji ketumbar,cili kering(blend)
2ulas bwg merah dan putih dihiris nipis.
air asam jawa dan air.
garam
cara:tumis hirisan,masukan serbuk kari dan bahan blend(ni buat pes dulu)..goreng sampai garing,masukan air asam jawa dan air.bila dah didih letak kepala ikan merah,bila ikan agak2 masak letak santan lepas tu masukan bendi dan tomato.last sekali letak garam dan aji..siap..ayam goreng dan tempeh goreng pun menu tenghari kami..
onde-onde
bahan
tepung pulut
air
gula melaka dikerat seperti gula2
garam
kelapa parut
cara-cara
uli kan tepung pulut bersama air.ikut sukatan sehingga boleh dibentuk bulat,masukan gula melaka buat bulat.jerang air masukan adunan yg bulat2 tu didlm air yg dijerang.
bila dah terapung angkat dan letakkan kedlm kelapa parut yg telah diletakkan sedikit garam..golek-golek kan onde-onde utk diratakan dgn kelapa parut tadi.siap dihidang..
p/s: letak daun pandan dan pewarna hijau lebih menarik dan sedap..saya tak letak..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment